Beschrijving voorjaarsreis van Antalya naar Kos

deel 1

Zeilen van Antalya naar Kos

In mei 2018 start de One Way van Turkije naar Griekenland. Een aantal boten van de vloot heeft een zeer groot onderhoud gehad in onze fabriek in Turkije en nu wordt ze terug gevaren.
Het eerste deel van de voorjaarsreis van Antalya naar het Griekse eiland Kos gaat helemaal langs de Lycische en Carische kust naar het eiland Kos in Griekenland.

De Lycische Kust is vernoemd naar de oorspronkelijke bewoners de Lyciërs. De Lycische Kust is op te delen in twee gebieden: de West-Lycische kust – van Marmaris tot Fethiye – en de Oost-Lycische Kust – van Fethiye tot Antalya.
De West-Lycische Kust wordt ook wel de piratenkust genoemd, vanwege de ruige kustlijn met talloze verborgen grotten en ruwe bergen, majestueus en met indrukwekkende contrasten.

De Oost-Lycische Kust ziet er wat vriendelijker uit, door de aanwezigheid van haventjes.
Karakteristiek voor beide delen is de rust, u zou zelfs baaien kunnen vinden waar u de enige bent!
De Carische Kust is het gedeelte van de Turkse kust tussen Bodrum en Marmaris. Deze kust heeft een enorme keus aan baaitjes, stranden, inhammen en dorpjes. Voor de Carische kust liggen de Griekse Dodekanesos, 12 bergachtige eilanden.
Onderstaand een reisbeschrijving van de route die we gaan varen, uiteraard is deze route onder voorbehoud, dit is afhankelijk van het weer.

Na aankomst in de Setur Marina van Antalya kunt u uw bagage aan boord brengen en uw inkopen gaan doen voor de reis. Setur Marina heeft een supermarkt en een aantal restaurantjes. De volgende dag zullen we, na een uitgebreide briefing, koers zetten naar Kemer.

Kemer

Antalya – Kemer 14 mijl
Kemer ligt aan de voet van het Taurusgebergte en is te herkennen aan grote witte hotels. Het is een levendig stadje met vele gezellige winkelstraatjes.
De jachthaven van Kemer is mooi gelegen met een aantal exclusieve jachten. Hier kan je ook weer uw inkopen doen want de komende dagen liggen we in een aantal baaien waar geen of weinig inkoopmogelijkheden zijn.

Kemer – Cineviz Liman 15/18 mijl
Liman betekent baai in het Turks, Cineviz Liman is een kleine baai tussen zeer hoge bergen in, met een prachtige natuur. Hier meren we op het eigen anker af en met een lange lijn naar de wal. Het zeewater is al zo’n 22 á 23 graden, heerlijk voor een lekkere duik. In deze baai zijn verder geen voorzieningen. Zelf koken en dan romantisch dineren in je eigen kuip en als het donker is genieten van de werkelijk schitterende sterrenhemel.

Cineviz Liman

Finike – Kekova 17 mijl
Het eiland Kekova in de baai van Kekova ligt een kleine 30 kilometer ten oosten van de stad Kas. Eens was dit eiland bewoond door Lycische kolonisten die hier hun fraaie stenen huizen bouwden.
In de 2e eeuw vond er een aardbeving plaats die de woningen vernietigde, maar ook een deel van het eiland onder zeewater spiegel deed verdwijnen. Varend langs de oever van het eiland ziet men de resten van huizen, trappen in de rotswand en sarcofagen. Net onder de waterspiegel liggen resten van fundamenten van huizen, een badhuis en de vroegere kademuren van het haventje.
Overnachten doen we in de haventje van Ucagiz, dit is een typisch Turks dorpje met een gezellig marktje. Vanuit dit plaatsje vertrekken de bustouren naar de Sinterklaaskerk in Demre. We eten in een restaurantje met de beste kok van de Middellandse Zee, aldus de eigenaar van dit restaurant.

Kekova – Kalkan 28 mijl
Vandaag varen we op tijd uit om de lange tocht van 28 mijl naar Kalkan te maken. Kalkan is een idyllisch stadje wat tegen de berg aangebouwd ligt. Vroeger was het een Grieks stadje en dat kan je nog aan de bouw van de huizen zien. De vroegere Grieks Orthodoxe kerk is echter wel tot een Moskee omgebouwd. Er zijn vele winkeltjes en restaurantjes. In Kalkan kan er weer uitgebreid boodschappen gedaan worden voor de komende dagen.

Kalkan – Karacaören 30 mijl
Ook vandaag weer een mooie lange zeildag richting Karacaören. Hier meren we af met een mooringlijn en een lange lijn bij een restaurant wat op palen is gebouwd. In deze baai kan je geweldig snorkelen en er is een kans dat je zeeschildpadden ziet. ‘s Avonds eten we in een typisch Turkse familierestaurant. In dit restaurant kun je de volgende morgen ook je brood ophalen .

Een mooie lange zeildag

Karacaören – Cöcek Liman 15 mijl
De baai van Cöcek wordt wel één van de mooiste baaien van de Middellandse zee genoemd. Het is een natuurlijke baai tussen de groene heuvels van het Taurusgebergte. Voor de kust liggen twaalf eilanden die wel omschreven worden als het verborgen paradijs. In deze baai zijn weer verschillende andere baaien en afhankelijk van de wind zullen we waarschijnlijk afmeren in een baai bij het restaurant Sarsale. Ook hier kun je geen inkopen doen en het brood is weer verkrijgbaar bij het restaurant.

Cöcek Liman – Ekincik 30 mijl
De afstand naar Ekincik is zo’n dertig mijl, we varen op tijd weg om naar de kleine haven van Ekincik te varen. Hier liggen we in een prachtig natuurgebied voor het strand . De zeeschildpadden leggen hier hun eieren en met een beetje geluk zien we hier jonge schildpadjes voorbij zwemmen. In deze haven kan er beperkt inkopen gedaan worden.

Ekincik – Ciftlik Liman 19 mijl
Ciftlik is een leuke plaats ten zuidwesten van Marmaris. Ciftlik is beroemd om het zandstrand en de omgeving is fantastisch bedekt met pijnboombossen. Deze baai is bekend om zijn rotsformaties en het gezellige strandje waar veel Turkse dagtoeristen uit de directe omgeving komen. Hier zullen we met een mooringlijn afmeren. De beste Gamba’s van Turkije eet je hier en geniet vooral ook van het schitterende uitzicht.

Dacta

Ciftlik Liman – Datca 35 mijl
Het Datca schiereiland is een lange, smalle en bergachtige landtong.en verdeelt de Middellandse en de Egeïsche zee.
Datca is een typisch Turks stadje met nog een onbedorven schoonheid en een nieuw aangelegde boulevard. Hier zullen wij op het eigen anker afmeren. Alle voorzieningen zoals douches, elektra en water zijn hier aanwezig. In de avond kan je uit meerdere restaurantjes kiezen. In Datca zullen we de volgende morgen ook uitklaren.

Datca/uitklaren – Palamut 13 mijl
Na het uitklaren hebben we nog 24 uur de tijd om Turkije te verlaten en gaan we op weg naar Palamut. Palamut is een Turks vissersdorpje met een mengelmoes aan Turkse en Griekse invloeden. Veel voorouders van de huidige bewoners zijn van Griekse afkomst. De plaats is omgeven door bergen en prachtige tuinen. In de haven zullen we weer op eigen anker afmeren, alle voorzieningen zijn hier aanwezig .

Palamut – Kos / Oude haven 23 mijl
Vandaag alweer de laatste dag en varen we naar het Griekse eiland Kos. We meren af in de oude haven van Kos stad vlakbij de burcht . In de stad zie je veel parken met bloemen, met palmen omzoomde lanen en fantastische zandstranden. Daarnaast zijn er nog belangrijke archeologische monumenten. De stad Kos dateert uit het jaar 366 voor Christus en is sindsdien ook de hoofdstad van het eiland Kos. Het centrum van Kos is gezellig met vele leuke restaurantjes. In Kos moeten de boten weer ingeklaard worden, dit kan enige tijd duren en de bemanning van het schip moet hierbij ook aanwezig zijn.
Op zaterdag vertrekt iedereen weer naar de luchthaven.
Afstand tussen Kos stad en het vliegveld Kos Airport is ongeveer 23 km. Transfer kan per openbaar vervoer (KTEL bus), taxi van Kos Airport naar stad en visa versa .
Meer informatie over prijzen etc. kijk op : Update voorjaarsreis Turkije Griekenland

Abonneren op onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het weer op Lefkas