Beschrijving voorjaarsreis van Kos naar Lavrio

deel 2

Zeilen van Kos naar Lavrio

Op 2 juni 2018 start het tweede deel van de One Way, van Turkije naar Griekenland. Een aantal boten van de vloot heeft een zeer groot onderhoud gehad in onze fabriek in Turkije en nu worden ze terug gevaren. Deze reis gaat van Kos helemaal langs de Dodecanese eilanden en Cycladen eilanden naar Lavrio (Athene). Eilandhoppen langs al die pittoreske typische Griekse eilanden met je eigen zeilboot.

De Dodecanese eilanden, wat 12 eilanden betekent, zijn populair bij veel mensen dankzij het ruige karakter van deze eilanden. Het landschap is er ontzettend afwisselend: je vindt er veel rotsen en bergen, maar ook prachtige grotten. Het grootste en meest bezochte eiland van de Dodecanese eilanden is Rhodos. Het gebied kent ook andere kleinere eilanden waar het toerisme iets minder is en waar het dus juist aanzienlijk rustiger is.

De naam ‘Cyclades’ betekend ‘eilanden die een cirkel liggen’. Kenmerkend voor deze eilanden zijn de traditionele spierwitte gebouwen die in contrast staan met de rotsen en afsteken tegen de helderblauwe zee. Veel toeristen en eilandhoppers reizen massaal af naar Santorini en Mykonos, maar weten niet dat kleinere eilanden zoals Ios, Naxos en Sifnos, ook prachtig zijn. Op deze Griekse eilanden waait in de zomer de Meltemi, een noordenwind die in juli en augustus op zijn sterkst is. In juni en september is de Meltemi windsterkte meestal kracht 3 tot 4, vanaf half juni kan deze windsterkte toenemen. De windrichting kan variëren. Onderstaand een reisbeschrijving van de route die we gaan varen, uiteraard is deze route onder voorbehoud, dit is o.a. afhankelijk van het weer.

Boten in de haven

De vaarroute
Na aankomst in de oude haven van Kos kun je de bagage aan boord brengen en inkopen gaan doen voor de reis. Het centrum van Kos is gezellig met vele leuke restaurantjes. In de stad zie je veel parken met bloemen, met palmen omzoomde lanen en fantastische zandstranden. De stad Kos dateert uit het jaar 366 voor Christus en is sindsdien ook de hoofdstad van het eiland Kos. De volgende dag zullen we, na een uitgebreide briefing, koers zetten naar Kalymnos.

Kos – Kalymnos 17 mijl
Tussen de eilanden Kos en Leros bevindt zich het vierde grootste eiland van de Dodekanesos, Kalymnos. Het is een levendig eiland dat vanouds bekend is vanwege de sponsvisserij. We leggen aan in het gelijknamige haventje Kalymnos. Aanleggen doen we op het eigen anker en in deze haven zijn alle voorzieningen zoals een douche, elektra en genoeg mogelijkheden om inkopen te doen Het is een typisch Grieks dorpje met vele restaurantjes en gezellige kleine winkeltjes.

Kalymnos – Astypalaia 37 mijl
Vandaag gaan we op tijd varen naar het eiland Astypalaia. Dit eiland is het meest westelijke eiland van de Dodekanesos. De witte huizen met blauwe kozijnen, luiken en deuren zijn in Cycladenstijl gebouwd waardoor het eiland duidelijk verschilt van Dodecanese eilanden als Kos en Rhodos. Het heuvelachtige eiland heeft een oppervlakte van ca. 95 km2. Overnachten doen we in de haven bij het dorp Skala wat te herkennen is aan een hoge berg met bovenop een burcht met blauwe koepels. Het is een kleine haven met kraakhelder water om te zwemmen. De beste vissoep van Griekenland kan hier gegeten worden, aldus kenners.

Amorgos Katapola

Astypalea – Amorgos 47 mijl
Vandaag varen we het langste deel van de reis naar het Cycladen eiland Amorgos. Geniet onderweg van het weidse uitzicht met soms alleen een ferryboot in zicht. Maar ook dolfijnen en waterschildpadden kun je op deze route tegenkomen. We varen naar het dorpje Katapola wat aan de zuid-westzijde van het eiland Amorgos ligt.

Katapola is één van de grootste, natuurlijke havens van de Egeïsche zee. Het is een grote, gesloten baai waar drie dorpen liggen op de hellingen van lage heuvels. Katapola is een traditioneel, typisch Cycladen-dorp. In Katapola zijn veel leuke taverna’s en barretjes. Heb je na de lange dag varen zin om de benen te strekken, dan kun je vanaf Katapola de berg naar boven bewandelen, binnen 25 minuten ben je bij Minoa, het uitzicht vanaf hier is onwaarschijnlijk mooi.

Amorgos – Ios 36 mijl
Ios is een eiland waar vooral jeugdige en avontuurlijke toeristen komen. Tussen de kleine haven en het prachtige Mylopotamos strand ligt de tegen de hellingen gebouwde hoofdplaats Chora. Het is een typisch Cycladen plaatsje met witte huisjes, smalle straatjes en kerken. Een Middeleeuwse kasteel en de windmolens op de top van de heuvel maken het stadje nog mooier. De haven is leuk gesitueerd in een grote baai en met een groot strand, en het is er vooral leuk in de avond als de veerboten binnenvaren met hun lichtjes aan. Inkopen kunnen hier volop gedaan worden.

Astypalaia

Ios – Naxos 26 mijl
Naxos is een leuk vlak en vruchtbaar eiland met veel landbouw. Naxos is het meest centraal gelegen eiland van de Cyclades. Het heeft een goed geoutilleerde haven en het dorpje is voor Griekse begrippen vrij modern met talloze kleine straatjes. Bovenaan bij de kerk heb je schitterend uitzicht over de haven en omliggende eilanden. Eten doen we hier op eigen gelegenheid in één van de vele restaurantjes op de boulevard. Misschien blijven we hier een dag liggen zodat je een mooie excursie over het eiland kan maken. Hier doen we ook inkopen voor de volgende dag.

Naxos – Sifnos 35 mijl
Van Naxos varen langs het eiland Paros naar de zuidpunt van het eiland Sifnos. We overnachten in de baai Gialos. Een schitterende grote baai waar we gaan ankeren voor de nacht. In deze baai zijn geen voorzieningen. Diner avonds aan boord en geniet van de sterrenhemel.


Sifnos – Serifos 21 mijl
Serifos is vergeleken met de meeste Cycladen eilanden erg groen. Het ligt onder Kythnos en boven Sifnos. Wanneer je met de boot Serifos nadert, denk je in eerste instantie aan een rots in het midden van de zee. We overnachten in de haven van Livadi in het zuidoosten Serifos. Livadi ligt in een diepe baai, in een kleine vruchtbare vlakte aan zee. In deze omgeving zijn heel veel bomen in tegenstelling met de kale, rotsachtige bergen en heuvels eromheen. Er zijn een aantal restaurantjes in Livadi.

Serifos

Serifos – Syros 23 mijl
Syros is een vrij rotsachtig eiland. Wij gaan naar de haven van het dorpje Finikas aan de zuid – westzijde van het eiland. De naam Finikas heeft de plaats aan de Feniciërs te danken, want in de oudheid hadden zij hier een eigen haven. Finikas is erg geliefd is onder zeilers en dat zegt heel veel over Finikas. Finikas is erg gezellig, er zijn restaurants, cafés, bars en in de omgeving zijn heel veel hotels en appartementen. In het gezellige dorp is het meer dan de moeite waard om een wandeling te maken. Ook hier kan er weer inkopen gedaan worden.


Siros – Kythnos 23 mijl
Kythnos ligt tussen Kea en Serifos en is nog een traditioneel eiland. De bewoners gebruiken vaak nog altijd ezels die goederen vervoeren door de smalle straatjes van het eiland. Het is een bergachtig, overwegend kaal eiland met een groot aantal mooie, gesloten baaien.

Kythnos- Kea 22 mijl
Kea is een schilderachtig Grieks eiland en ligt niet ver van de hoofdstad Athene. Het eiland ligt voor de kust van kaap Sounio en de havenplaats Lavrio. Voor Atheners is Kea een vakantieoord voor een weekendje weg of een langere vakantie in de hoogzomer. Wij varen naar de haven van Korissia een typisch Grieks plaatsje . Aan de haven zijn veel restaurants en winkeltjes. Een wandeling door de smalle steegjes van het pittoreske dorpje zijn een aanrader. Zwemmen kun je bij het grote strand naast de haven.

Kea – Lavrion 17 mijl
Vandaag alweer de laatste dag en varen we naar de Olympic Marina in de buurt van Lavrio. Lavrio, of Laurium zoals het soms wordt genoemd, is een stadje in wat ongeveer een half uur rijden van de luchthaven van Athene ligt. Vanuit de Olympic Marina kun je met een taxi die ongeveer €5,- kost naar het stadje gaan om iets te eten. De volgende dag kunt u met een taxi naar de luchthaven van Athene rijden.

Voor meer informatie en prijzen kunt kijkt u op deze pagina over de voorjaarsreis tussen Turkije en Griekenland.

Voor beschikbaarheid kunt u ons een mail sturen of bellen

Abonneren op onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het weer op Lefkas