Zestig euries lichter

Grom! Zestig euries lichter

Er zijn momenten waarop het humeur kan omslaan en je in één klap best-een-beetje-boel chagrijnig bent. Misschien niet zo netjes, maar ik moet het echt even kwijt en ik vind dat de hele wereld dat moet weten. Nou ja, zeilend Europa zeker wel! Dus dan gewoon een blog… het is me namelijk niet één, niet twee, maar zeker vier of vijf keer gebeurd.

Albanië in zicht

Aan de horizon van de oostkust van Corfu prijkt Albanië. Op nog geen twee kilometer afstand. Magisch! A.L.B.A.N.I.Ë! Mysterieus en intrigerend. Decennia lang was het land daar aan de nabije horizon een no-go area. Op de landkaart lag onder Joegoslavië een groot bruin vlak waar geen hond in of uit kon. Tijdens de aardrijkskundelessen vroeger kon niemand ooit iets zinnigs of onzinnigs vertellen over Albanië. Niemand ging er heen, niemand kwam er vandaan en we hebben jaren lang niets geweten van dat areaal achter het ijzeren gordijn dat toen ter tijd met harde hand bestuurd door dictatormajoor Enver Hoxha. Dat dachten wij ten minste.

Mediterraan blauw en groen

Dat bruine beeld heb ik nog jaren lang gehad: de kust van Kroatië Mediterraan blauw en groen, dan een ontoegankelijke bruine, dorre strook en dan weer het mooie Mediterraan blauwgroene Griekenland. Gek hoe die archaïsche algoritmes moeilijk uit het brein te gummen zijn. Nu er volop beeldmateriaal en informatie beschikbaar is van Albanië en het toerisme de weg er naar toe gemakkelijk weet te vinden, fleurt het bruinige beeld op. Die blauwgroene Mediterrane kuststrook loopt natuurlijk gewoon door. Van Kroatië naar Griekenland. Misschien niet zo clever van mij, maar dat was voor een echte eye opener. (zie foto 1,2 en 3 boven)

Lang leve de EU

Elke keer als we op ‘onze’ Bavaria 36 door de zeestraat tussen Corfu en Albanië varen op weg naar een van mijn favoriete baaien Agios Stefanos (yep! Er zijn er twee) in het noordoosten van Corfu, neem ik me voor om de vólgende keer eens af te meren in Albanië. Mocht je dit trouwens al een keer gedaan hebben, dan hoor ik heel graag hoe of wat. Maar goed… Dit is natuurlijk niet de plek om de positie van Europa en de voordelen van de Europese economische betrekkingen te bediscussiëren, toch werd dat belang in één seconde, onder behoorlijk gevloek, getier en gebrom, behoorlijk voelbaar en zichtbaar op de bankafschriften.

ZET UM UIT!

Let op! Het Albanese mobile netwerk reikt tot aan de landsgrenzen van Corfu. Albanië behoort niet tot de EU en ook niet tot het Europa dat door Vodafoon wordt ondersteund. Dus… ROAMING BINNEN JE MOBIELE BUNDEL GELDT HIER NIET. Niet op zee en zelfs niet aan land in de nabije omtrek. Dus… dat betekent internetgebruik buiten je bundel, buiten Europa. Dus… pittige extra kosten mocht dat gebeuren. En dat gebeurt zomaar. Je hebt niet eens door dat je van mobiele provider geswitcht bent. En de kosten zijn niet mild. Eén seconde onoplettendheid en je bent in twee seconde zestig euro armer. Hoe alert ik ook ben en hoe ik al mijn gasten aan boord ook waarschuw, het overkomt het me elke keer weer. Vraag is: hoe leer ik het af. Antwoord is: mobile telefoon gewoon helemaal uitzetten. Arch!

Toch veel liefs!

– sofie –