Home » Vaarschool
Vaarschool

Vaarschool

Voor wie, waar en hoe?

Wij krijgen vaak de vraag van onze klanten hoe ze zich het beste kunnen voorbereiden op een zeilvakantie in Griekenland.
Wij vinden dat u goed voorbereid op vakantie moet gaan. Dit geeft vertrouwen en zorgt voor meer vakantie plezier vanaf dag 1. Als u niet over voldoende ervaring beschikt, kunt u op aanvraag een schipper meenemen op uw boot in Griekenland of zelf uw zeilkwaliteiten verbeteren in Nederland. OCC Yachting beschikt niet over een zeilschool in Nederland maar er zijn drie zeilscholen die wij u adviseren mocht u hier behoefte aan hebben.

Zeilschool Willemstad

Lantaarndijk 6
4797SP Willemstad

Telefoon:
0168 47 17 94

Email:
Info@tiptopsailing.nl

Website:
Tip Top Sailing

Zeilschool Muiden

Jachthaven Fort H – Herengracht 119
1398 AE Muiden

Telefoon:
+31 (0)6 1876 34 70

Email:
Info@zeilschoolmuiden.nl

Website:
Zeilschool Muiden

Zeilschool Naarden

Onderwal 10
1411 LV Naarden

Telefoon:
+31 (0)6 55 35 69 23

Email:
info@zeilschoolnaarden.nl

Website:
Zeilschool Naarden

Waterland Yachtcharter

Galgeriet 5a
1141 GA Monnickendam

Telefoon:
0299 65 20 00

Email:
info@waterlandyacht.nl

Website:
Waterland Yachtcharter

Cursus samenwerking aan boord

Een goede samenwerking en communicatie aan boord tussen schipper en bemanning is een eerste vereiste voor plezier in het zeilen. Slechte communicatie voor en tijdens manoeuvres zijn vaak de oorzaak van irritaties, misverstanden en komt de vakantie in Griekenland zeker niet ten goede.

In deze cursus leren (echt)paren en/of vaste zeilpartners beter samenwerken.

Daarnaast besteden we aandacht aan het gedrag van het schip en aan uw omgang met het schip. Daarom komen ook de belangrijkste manoeuvres aan bod, want een goede samenwerking begint met een goede beheersing van het schip.

Cursus samenwerking aan boord

Cursus flottielje zeilen

Zeilen in Griekenland, net als in Turkije en Kroatie, kent een aantal verschillen met zeilen in Nederland. Het grootste verschil is de manier van afmeren in havens en/of baaien. Er wordt namelijk vrijwel alleen maar afgemeerd op het anker.

Ankeren kan in verschillende varianten: in een baai zult u vaker vrij ankeren, waarbij rekening moet gehouden worden met de draaicirkel t.o.v. andere schepen en het land. Daarbij is de hoeveelheid ketting cruciaal, maar ook de manier om het anker vast te trekken.

In havens legt u vrijwel altijd aan op het anker. De meest gebruikte manoeuvre is “ankeren in de laag”. Daarbij legt u met de boeg of spiegel naar de kade aan, en gebruikt u het achter(hek)- resp. vooranker om te vermijden dat het schip tegen de kade aanbotst.

flottielje- zeilen

Ankeren in de laag is niet moeilijk, maar het is een tikje lastig als u het nog nooit gedaan heeft. De meest voorkomende moeilijkheden zijn:

U werkt met 20 tot 50 meter ketting. De andere schepen, links en rechts van u ook. Het is belangrijk dat deze kettingen elkaar niet kruisen. Daartoe moet de ketting niet alleen recht voor het schip liggen maar ook haaks op de kade. Dat laatste is even lastig te zien van enkele tientallen meters afstand.

De afstand waarop het anker moet liggen is 3 tot 4 bootlengtes van de kade. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De lengte van de boot wordt nogal eens overschat, zodat zelfs met een royale 60 meter ankerketting de kade niet gehaald wordt. Zodra er wat zijwind is, begint het schip te driften zodat het geen snelheid meer heeft. Hoe compenseer je zoiets?

Daarnaast besteden we aandacht aan het gedrag van het schip en aan uw omgang met het schip. Daarom komen ook de belangrijkste manoeuvres aan bod, want een goede samenwerking begint met een goede beheersing van het schip.

Naast het ankeren wordt in deze gebieden ook veel meer gewerkt met navigeren op de kaart en GPS en wordt veel gewerkt met de marifoon. Ook daar besteden we aandacht aan in deze cursus.

Reden genoeg dus om bij Zeilschool Naarden of Waterland Yachtcharter een cursus flottieljetraining te volgen. Uw vakantie wordt er een stuk relaxter door, omdat u zelfverzekerd aan het roer staat of het anker bedient.

Kunt u geen genoeg krijgen van het zeilen en wilt u dit bijvoorbeeld graag doen tijdens uw bedrijfsuitje? Kijk dan eens op de website van De Bootsmannen!

CWO Cursus kajuitjacht zeilen

Zeilschool Naarden en Waterland Yachtcharter zijn CWO gekwalificeerde zeilscholen. Zij bieden beide de mogelijkheid een volledige opleiding kajuitjachtzeilen te volgen voor mensen die nog nooit gezeild hebben of weinig ervaring hebben. In deze cursus leert u veilig en verantwoord zelf een kajuitjacht te besturen op binnenwateren. De cursus biedt met name praktijkinstructie. Waar nodig wordt aandacht besteed aan de theorie (basisbeginselen navigeren, gebruik van kaart en kompas, voorrangsregels).

U leert de basis van het zeilen: hoe moeten de zeilen staan ten opzichte van de wind, hoe stuur je een boot, wat is overstag gaan en gijpen. Verder leert u op de motor te manoeuvreren en af te meren, wordt er aandacht geschonken aan het jargon (voor een goede communicatie aan boord).

Nadat u deze cursus heeft voltooid, bent u in staat om op een verantwoorde manier een schip te huren.

Daarnaast besteden we aandacht aan het gedrag van het schip en aan uw omgang met het schip. Daarom komen ook de belangrijkste manoeuvres aan bod, want een goede samenwerking begint met een goede beheersing van het schip.

Bijscholingscursus praktische navigatie

In deze beknopte navigatiecursus wordt aandacht besteed aan het gebruik van kaart en kompas in de praktijk. Aan de orde komen het werken met de navigatiemiddelen aan boord (log, dieptemeter, kompas, gps), positiebepaling door middel van peilingen, markeringen en betonning en een introductie op het varen op getijdewater.

Bijscholingscursus manoeuvreren op de motor

In dit onderdeel wordt uitsluitend aandacht besteed aan het manoeuvreren op de motor en het belangrijkste element dat daarbij een rol speelt, de wind. Aan de orde komen onder meer aanleggen en wegvaren van hoger-, lager-, en langswal, gebruik van springen, passeren van sluizen, havenmanoeuvres (in- en uitvaren van een box), ankeren.

Zeilvakantie online boeken in Corfu of Lefkas?

  • Nederlandse onderneming
  • Eigen en gevarieerde vloot
  • Meer dan 40 jaar ervaring
  • Nederlandssprekende begeleiding
  • Enthousiaste en betrokken crew
TripAdvisor
Boek iedere keer de beste reis.
TripAdvisor reizigerswaarderingen
5.0 van 5 sterren
Gebaseerd op 24 reizigersbeoordelingen
Recente reizigersbeoordeling:
  • 4 mrt 2016: “Grote grijns op het water!”
© 2016 TripAdvisor LLC