Internationaal vaarbewijs halen? Cursus vaarbewijs I en II

Regels omtrent het huren van een boot en varen in het buitenland zijn vaak een stuk strenger dan in Nederland.  In Griekenland en vele andere landen is het vaarbewijs al ruim 20 jaar verplicht. In Griekenland werd dit jarenlang nooit gecontroleerd. Nu checkt de Griekse Port Police strenger of iemand aan boord in het bezit is van een Vaarbewijs.  Aan boord moet ten minste één iemand, de schipper, een Vaarbewijs hebben. Een tweede persoon, de co-schipper, hoeft geen vaarbewijs te hebben, wel de benodigde ervaring.  Een boete en niet kunnen uitvaren kan het gevolg zijn van het niet hebben van een Vaarbewijs.

Haal je vaarbewijs met gemak

Het hebben van een vaarbewijs is één ding, het behalen is een ander verhaal. Je moet echt even je tanden in de stof zetten om het examen te kunnen halen. Om het onze deelnemers en iedereen die het vaarbewijs wil halen gemakkelijk te maken, bieden wij in het najaar en de winter speciale vaarbewijscursussen aan. In 1 dag bereid je je voor op VBI en in 2 dagen voor VBII. Als je het Vaarbewijs haalt dan krijg je enige tijd later je pasje opgestuurd, het ICC, International Certificate for Operators of Pleasure Craft.

Data vaarbewijscursussen 2024/2025

De cursussen worden weer vanaf november aangeboden.

Voor meer informatie en inschrijven neem contact met ons op of vul het inschrijfformulier in.

Hoe zit dat met het Vaarbewijs

Griekenland

Als je wilt gaan zeilen in Griekenland dan moet tenminste 1 persoon, de schipper, een vaarbewijs hebben.  Dit is verplicht, zonder vaarbewijs krijg je een boete en bij controle mag je niet uitvaren of verder varen. De kosten van de boete zijn hoog.

Nederland

Voor het varen in Nederland  is de regelgeving anders:

Klein Vaarbewijs I

Vaarbewijs I is verplicht bij het varen met een waterscooter, jetski en motorboot (opblaasbaar en niet-opblaasbaar) die bij vol gas sneller kunnen varen dan 20 km per uur. Het is ook verplicht bij het varen met pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. Vaarbewijs 1 is voldoende voor het varen op kanalen, rivieren en meren

Klein Vaarbewijs II

Vaarbewijs II is verplicht op ruime binnenwateren en rivieren-kanalen:  Eems/Dollard,  de Waddenzee,  het IJsselmeer,  Markermeer,  IJmeer en op de Oosterschelde en Westerschelde.

vaarbewijs I en II

Hoe zit dat met het Vaarbewijs

Griekenland

Als je wilt gaan zeilen in Griekenland dan moet tenminste 1 persoon, de schipper, een vaarbewijs hebben.  Dit is verplicht, zonder vaarbewijs krijg je een boete en bij controle mag je niet uitvaren of verder varen. De kosten van de boete zijn hoog.

Nederland

Voor het varen in Nederland  is de regelgeving anders:

Vaarbewijs I is verplicht bij het varen met een waterscooter, jetski en motorboot (opblaasbaar en niet-opblaasbaar) die bij vol gas sneller kunnen varen dan 20 km per uur. Het is ook verplicht bij het varen met pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. Vaarbewijs 1 is voldoende voor het varen op kanalen, rivieren en meren.
Vaarbewijs II is verplicht op ruime binnenwateren en rivieren-kanalen: Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer en op de Oosterschelde en Westerschelde.
vaarbewijs I en II

Vaarbewijscursussen

OCC Yachting maakt het een stuk makkelijker om het Vaarbewijs te halen door middel van theoretische dagcursussen voor Vaarbewijs I en II in Muiden, de stof wordt duidelijker en je kan vragen stellen aan de docent.

Over de docent

De vaarbewijscursussen worden verzorgd door Jochem Ploegmakers, gediplomeerd (zee)zeilinstructeur, examinator voor het CWO op kajuitjachten. Hij geeft al meer dan 25 jaar zeilonderwijs en verzorgt de praktijkzeillessen voor de OCC Zeilschool in Nederland. Hij heeft ook in Griekenland gevaren en kan dus leuk de best droge stof gezelliger maken.

Veel ervaring

Vanaf april is Jochem vrijwel dagelijks op het water te vinden als instructeur bij zijn eigen zeilschool Zuiderzee in Enkhuizen. Hij vaart voornamelijk op het IJsselmeer en het Noordzeegebied, maar heeft ook veel zeilervaring opgedaan op de Middellandse zee, de Baltische zee, de Indische en de Atlantische oceaan. Én hij kent de Griekse wateren op zijn duimpje!  In de wintermaanden geeft Jochem theoriecursussen Vaarbewijs 1 en 2 en doet hij redactiewerk voor de lesboeken: Leidraad voor Kajuitjachtzeilers, Leidraad voor het Vaarbewijs en Leidraad voor Marifonie.

Locatie

De cursussen vinden plaats in Muiden. Muiden is goed bereikbaar en ligt langs de A1. Je kan op ongeveer 5 minuten lopen gratis parkeren.

Eén dag voor Vaarbewijs I  €188,- ( incl. boek en lunch)

Jochem neemt je aan de hand van bestaande documentatie in één cursusdag mee in de theorie die nodig is om Vaarbewijs I te kunnen halen. De cursus geeft extra verdieping en gaat in op specifieke vraagstukken. Het behalen van Vaarbewijs I is vrijwel verzekerd.

Twee dagen voor Vaarbewijs II  €288,- ( incl. lunch voor twee dagen)

Als je Vaarbewijs I hebt gehaald dan kan je examen doen voor Vaarbewijs II. De stof van VBII is uitgebreider en complexer. Eén cursusdag is daarvoor te kort. De instructeur neemt alle tijd om de theorie en de oefeningen te bespreken en vragen te beantwoorden waardoor je goed voorbereid het examen tegemoet gaat.

Het ICC, International Certificate of Competence, is een internationaal vaarbewijs dat aantoont dat je alle geldige documenten bezit om in veel landen te mogen varen met een pleziervaartuig in de territoriale wateren en de binnenwateren van dat land. Vaarbewijs I en II vormen samen het ICC.

Na afloop van de cursus stuurt Jochem de presentatie als naslagwerk.

Het examen

Je reserveert zelf bij het CBR een datum om je examen te doen, je kan dus zelf je examenmoment bepalen. Doe dit ruim op tijd, het is een populair examen.

Theorie-examen bij het CBR

Er zijn 21 locaties in om examen te doen, als het op een locatie vol is kijk dan op een  andere locatie in Nederland of er plek is.

Internationaal Vaarbewijs (ICC)

Vaarbewijs I+II  vormen samen een  ICC (International Certificate of Competence), een ICC is in veel landen verplicht.  Ook als je geen vaarbewijs nodig hebt voor je boot dan adviseren wij om het examen af te leggen. Daarna ben je namelijk goed op de hoogte van de regels op het water en ben je bekend met het varen en de veiligheidsmaatregelen en dat bevordert weer de veiligheid en geeft meer vertrouwen en vaarplezier. Als je eenmaal je vaarbewijs gehaald hebt, is deze je hele leven geldig en kan je overal een boot huren.

Voordat je Vaarbewijs II kunt halen moet je wel eerst in het bezit zijn van Vaarbewijs I. Je kan eventueel tegelijkertijd examen doen in Vaarbewijs I en II.

Je kunt je hier aanmelden voor de cursus Vaarbewijs I en/of II

Zeilvakantie online boeken in Corfu of Lefkas?

  • Nederlandse onderneming
  • Eigen en gevarieerde vloot
  • Meer dan 45 jaar ervaring
  • Nederlandssprekende begeleiding
  • Enthousiaste en betrokken crew
Tripadvisor