Vaarbewijs I en II

Regels omtrent het huren van boten zijn in het buitenland vaak een stuk strenger dan in Nederland.  In Griekenland is het vaarbewijs  al ruim 20 jaar verplicht, maar dit werd nooit gecontroleerd. Nu controleert de Griekse Port Police strenger of iemand aan boord in het bezit is van een Vaarbewijs.  Aan boord moet ten minste één iemand, de schipper, een Vaarbewijs hebben. Een tweede persoon, de co-schipper, hoeft geen vaarbewijs te hebben, wel de benodigde ervaring.  Een boete en niet kunnen uitvaren kan het gevolg zijn van het niet hebben van een Vaarbewijs.

Haal je vaarbewijs met gemak

Het hebben van een vaarbewijs is één ding, het behalen is een ander verhaal. Je moet echt even je tanden in de stof zetten om het examen te kunnen maken. Om het onze deelnemers en iedereen die het vaarbewijs wil halen gemakkelijk te maken, bieden wij speciale vaarbewijscursussen aan. In 1 dag bereid je je voor op VBI en in 2 dagen voor VBII.

Data vaarbewijscursussen

Vaarbewijs I

  • Zaterdag 10 december
  • Zaterdag 14 januari

Van 9.30 tot 17.30 uur

Vaarbewijs II

  • Zondag 29 januari + 5 februari

Van 9.30 tot 17.30 uur

Minimaal 4 deelnemers en maximaal 12 deelnemers

Locatie: Muiden

Hoe zit dat met het Vaarbewijs

Griekenland

Als je wilt gaan zeilen in Griekenland dan moet tenminste 1 persoon, de schipper, een vaarbewijs hebben.  Dit is verplicht, zonder vaarbewijs krijg je een boete en bij controle mag je niet uitvaren of verder varen.

Nederland

Voor het varen in Nederland  is de regelgeving anders:

Klein Vaarbewijs I

Vaarbewijs I is verplicht bij het varen met een waterscooter, jetski en motorboot (opblaasbaar en niet-opblaasbaar) die bij vol gas sneller kunnen varen dan 20 km per uur. Het is ook verplicht bij het varen met pleziervaartuigen met een lengte van 15 tot 25 meter. Vaarbewijs 1 is voldoende voor het varen op kanalen, rivieren en meren

Klein Vaarbewijs II

Vaarbewijs II is verplicht op ruime binnenwateren en rivieren-kanalen:  Eems/Dollard,  de Waddenzee,  het IJsselmeer,  Markermeer,  IJmeer en op de Oosterschelde en Westerschelde.

vaarbewijs I en II

Over de docent

OCC Yachting maakt het een stuk makkelijker om het Vaarbewijs te halen door middel van theoretische dagcursussen, de stof wordt duidelijker en je kan vragen stellen aan de docent.
De vaarbewijscursussen worden verzorgd door Jochem Ploegmakers, gediplomeerd (zee)zeilinstructeur, examinator voor het CWO op kajuitjachten. Hij geeft al meer dan 25 jaar zeilonderwijs en verzorgt de praktijkzeillessen voor de OCC Zeilschool in Nederland.

Veel ervaring

In het vaarseizoen is Jochem vrijwel dagelijks op het water te vinden als instructeur. Hij vaart voornamelijk op het IJsselmeer en het Noordzeegebied, maar heeft ook veel zeilervaring opgedaan op de Middellandse zee, de Baltische zee, de Indische en de Atlantische oceaan. Én hij kent de Griekse wateren op zijn duimpje!  In de wintermaanden geeft Jochem theoriecursussen Vaarbewijs 1 en 2 en doet hij redactiewerk voor de lesboeken: Leidraad voor Kajuitjachtzeilers, Leidraad voor het Vaarbewijs en Leidraad voor Marifonie.

Locatie

De cursussen vinden plaats in Muiden.

Eén dag voor Vaarbewijs I  €178,-  ( inclusief boek en lunch)

Jochem neemt je aan de hand van bestaande documentatie in één cursusdag mee in de theorie die nodig is om Vaarbewijs I te kunnen halen. De cursus geeft extra verdieping en gaat in op specifieke vraagstukken. Het behalen van Vaarbewijs I is vrijwel verzekerd.

Twee dagen voor Vaarbewijs II  €278,- ( inclusief lunch voor twee dagen) 

Heb je Vaarbewijs I in de pocket? Dan kun je starten met Vaarbewijs II. De stof is uitgebreider en complexer. Eén cursusdag is daarvoor te kort. De instructeur neemt alle tijd om de theorie en de oefeningen te bespreken en vragen te beantwoorden waardoor je goed voorbereid het examen tegemoet gaat.
Het ICC, International Certificate of Competence, is een internationaal vaarbewijs dat aantoont dat je alle geldige documenten bezit om in veel landen te mogen varen met een pleziervaartuig in de territoriale wateren en de binnenwateren van dat land. Vaarbewijs I en II vormen samen het ICC.
Na afloop van de cursus stuurt Jochem de presentatie als naslagwerk.

Het examen

Je reserveert zelf bij het CBR een datum om je examen te doen, je kan dus zelf je examenmoment bepalen.

Theorie-examen bij het CBR

Er zijn 21 locaties in om examen te doen, als het op een locatie vol is kijk dan op een  andere locatie in Nederland of er plek is.

Internationaal Vaarbewijs (ICC)

Vaarbewijs I+II  vormen samen een  ICC (International Certificate of Competence), een ICC is in veel landen verplicht.  Ook als je geen vaarbewijs nodig hebt voor je boot dan adviseren wij om het examen af te leggen. Daarna ben je namelijk goed op de hoogte van de regels op het water en ben je bekend met het varen en de veiligheidsmaatregelen en dat bevordert weer de veiligheid en geeft meer vertrouwen en vaarplezier. Als je eenmaal je vaarbewijs gehaald hebt, is deze je hele leven geldig.

Voordat je Vaarbewijs II kunt halen moet je wel eerst in het bezit zijn van Vaarbewijs I.

Je kunt je hier aanmelden voor de cursus Vaarbewijs I en/of II

Zeilvakantie online boeken in Corfu of Lefkas?

  • Nederlandse onderneming
  • Eigen en gevarieerde vloot
  • Meer dan 45 jaar ervaring
  • Nederlandssprekende begeleiding
  • Enthousiaste en betrokken crew
Tripadvisor