Vaarbewijs I en II

Bij OCC Yachting krijgen we veel vragen over de verplichting van een vaarbewijs in Griekenland. Het hebben van het vaarbewijs  is al ruim 15 jaar verplicht in Griekenland, alleen de handhaving hiervoor is jaren lang uit gebleven. Op het hebben van een vaarbewijs wordt er nu regelmatig gecontroleerd door de Griekse Port Police.  Aan boord moet ten minste één iemand, de schipper, een vaarbewijs hebben. Een tweede persoon, de co-schipper, hoeft geen vaarbewijs te hebben, wel de benodigde ervaring.  Een hoge boete of niet kunnen uitvaren kan het gevolg zijn van het niet hebben van een vaarbewijs.  Om het behalen van het vaarbewijs te stimuleren, verzorgen wij in het najaar en in de winter weekendcursussen waar dieper in gegaan wordt op de stof en de nodige kennis voor het examen.

Internationaal Vaarbewijs

Het op zak hebben van Vaarbewijs I+II (ICC) is nog beter, veel landen vragen hierom. Om het behalen van het vaarbewijs te stimuleren, verzorgen wij dagcursussen waar dieper in gegaan wordt op de stof en de nodige kennis voor het examen. Sinds 1 januari 2020 neemt het CBR de recreatievaartexamens af.

Hoe zit dat met het Vaarbewijs

Klein Vaarbewijs I of II?
Voor het varen in Nederland  is de regelgeving: Voor boten tot 15 meter geldt alleen een vaarbewijsplicht als de boot sneller kan varen dan 20 km/uur. Klein Vaarbewijs I of II is afhankelijk van uw vaargebied. Voor klein binnenwater, rivieren, kanalen en meren is Klein Vaarbewijs I vereist. Voor ruime binnenwateren zoals Waddenzee, IJsselmeer, Markermeer en Wester- en Oosterschelde is Klein Vaarbewijs II verplicht.

Als je wilt gaan zeilen in het mooie Griekenland dan is het wel verstandig dat de schipper over een vaarbewijs beschikt.

vaarbewijs I en II

Dagcursussen en het examen bij CBR

Vanaf januari 2019 verzorgt OCC Yachting vaarbewijs dagcursussen op het boekingskantoor in Muiden. Dat maakt het behalen van Vaarbewijs I en II een stuk gemakkelijker.

Eén dag voor Vaarbewijs I  €165,-
Jochem neemt je aan de hand van bestaande documentatie in één cursusdag mee in de theorie die nodig is om Vaarbewijs I te kunnen halen. De cursus geeft extra verdieping en gaat in op specifieke vraagstukken. Het behalen van Vaarbewijs I is vrijwel verzekerd.

Twee dagen voor Vaarbewijs II  €235,-
Heb je Vaarbewijs I in de pocket? Dan kun je starten met Vaarbewijs II. De stof is uitgebreider en complexer. Eén cursusdag is daarvoor te kort. De instructeur neemt alle tijd om de theorie en de oefeningen te bespreken en vragen te beantwoorden waardoor je goed voorbereid het examen tegemoet gaat.
Het examen
Na afloop van de cursus reserveer jezelf bij het CBR een datum om je examen te doen, dit regel je dus zelf’.

 

Over de docent

De vaarbewijscursussen worden verzorgd door Jochem Ploegmakers, gediplomeerd (zee)zeilinstructeur, examinator voor het CWO op kajuitjachten. Hij geeft al meer dan 25 jaar zeilonderwijs en verzorgt de praktijkzeillessen voor de OCC Zeilschool in Nederland.

Veel ervaring

In het vaarseizoen is Jochem vrijwel dagelijks op het water te vinden als instructeur. Hij vaart voornamelijk op het IJsselmeer en het Noordzeegebied, maar heeft ook veel zeilervaring opgedaan op de Middellandse zee, de Baltische zee, de Indische en de Atlantische oceaan. Én hij kent de Griekse wateren op zijn duimpje!  In de wintermaanden geeft Jochem theoriecursussen Vaarbewijs 1 en 2 en doet hij redactiewerk voor de lesboeken: Leidraad voor Kajuitjachtzeilers, Leidraad voor het Vaarbewijs en Leidraad voor Marifonie.

Data in 2020

Vaarbewijs I

1 zaterdag  –  9.30 tot 17.30 uur

7 november, 14 november,  12 december

Vaarbewijs II

Twee zondagen  –  9.30 tot 17.30 uur 

15 november + 22 november

De cursussen gaan door bij minimaal vier aanmeldingen, ongeveer een week van tevoren is dit bekend.

Je kunt je hier aanmelden voor de cursus Vaarbewijs I en/of II

Zeilvakantie online boeken in Corfu of Lefkas?

  • Nederlandse onderneming
  • Eigen en gevarieerde vloot
  • Meer dan 40 jaar ervaring
  • Nederlandssprekende begeleiding
  • Enthousiaste en betrokken crew
Tripadvisor