Vaarbewijs I en II

Bij OCC Yachting krijgen we veel vragen over het veplicht hebben van een Vaarbewijs in Griekenland. Een Vaarbewijs  is al ruim 15 jaar verplicht in Griekenland, maar dit werd nooit gecontroleerd. Nu controleert de Griekse Port Police streng of iemand aan boord in het bezit is van een Vaarbewijs.  Aan boord moet ten minste één iemand, de schipper, een Vaarbewijs hebben. Een tweede persoon, de co-schipper, hoeft geen vaarbewijs te hebben, wel de benodigde ervaring.  Een boete en niet kunnen uitvaren kan het gevolg zijn van het niet hebben van een Vaarbewijs.  Om het behalen van het Vaarbewijs makkelijker te maken, verzorgen wij in het najaar en in de winter dagcursussen waar dieper ingegaan wordt op de stof en de nodige kennis voor het examen.

Internationaal Vaarbewijs

Het op zak hebben van Vaarbewijs I+II (ICC, internationaal Vaarbewijs) is het beste, dit is in veel landen verplicht. Om het behalen van het vaarbewijs te stimuleren, verzorgen wij cursussen waar dieper ingegaan wordt op de stof en de nodige kennis voor het examen. Het CBR neemt de recreatievaartexamens af en je maakt zelf een aspraak hiervoor.

Hoe zit dat met het Vaarbewijs

Klein Vaarbewijs I of II?

Als je wilt gaan zeilen in het mooie Griekenland dan moet tenminste 1 persoon, de schipper, een Vaarbewijs hebben. Dit is verplicht, zonder Vaarbewijs krijg je een boete en mag je niet uitvaren of verder varen. Als je Vaarbewijs I en II hebt dan krijg je je ICC ( International Certificate of Competence), hiermee kan je bijna overal terecht als je een boot wil huren.

Voor het varen in Nederland  is de regelgeving anders: Voor boten tot 15 meter geldt alleen een vaarbewijsplicht als de boot sneller kan varen dan 20 km/uur. Klein Vaarbewijs I of II is afhankelijk van uw vaargebied. Voor klein binnenwater, rivieren, kanalen en meren is Klein Vaarbewijs I vereist. Voor ruime binnenwateren zoals Waddenzee, IJsselmeer, Markermeer en Wester- en Oosterschelde is Klein Vaarbewijs II verplicht.

OCC Yachting maakt het makkelijker om het Vaarbewijs te halen door middel van theoretische dagcursussen.

vaarbewijs I en II

Over de docent

De vaarbewijscursussen worden verzorgd door Jochem Ploegmakers, gediplomeerd (zee)zeilinstructeur, examinator voor het CWO op kajuitjachten. Hij geeft al meer dan 25 jaar zeilonderwijs en verzorgt de praktijkzeillessen voor de OCC Zeilschool in Nederland.

Veel ervaring

In het vaarseizoen is Jochem vrijwel dagelijks op het water te vinden als instructeur. Hij vaart voornamelijk op het IJsselmeer en het Noordzeegebied, maar heeft ook veel zeilervaring opgedaan op de Middellandse zee, de Baltische zee, de Indische en de Atlantische oceaan. Én hij kent de Griekse wateren op zijn duimpje!  In de wintermaanden geeft Jochem theoriecursussen Vaarbewijs 1 en 2 en doet hij redactiewerk voor de lesboeken: Leidraad voor Kajuitjachtzeilers, Leidraad voor het Vaarbewijs en Leidraad voor Marifonie.

Dagcursussen en het examen bij CBR

Alweer een aantal jaar verzorgt OCC Yachting met veel belangstelling dagcursussen voor vaarbewijs I en II  in Muiden. Dat maakt het behalen van Vaarbewijs I en II een stuk gemakkelijker.

Coronamaatregelen

Vanzelfsprekend houden wij rekening met de door het RIVM gestelde maatregelen. Bij een groot aantal deelnemers wijken we uit naar een grotere locatie in Muiden waar voldoende afstand gehouden kan worden en waar er voldoende geventileerd kan worden.

Eén dag voor Vaarbewijs I  €172,-  ( inclusief boek en lunch)

Jochem neemt je aan de hand van bestaande documentatie in één cursusdag mee in de theorie die nodig is om Vaarbewijs I te kunnen halen. De cursus geeft extra verdieping en gaat in op specifieke vraagstukken. Het behalen van Vaarbewijs I is vrijwel verzekerd.

Twee dagen voor Vaarbewijs II  €249,- ( inclusief lunch voor twee dagen) 

Heb je Vaarbewijs I in de pocket? Dan kun je starten met Vaarbewijs II. De stof is uitgebreider en complexer. Eén cursusdag is daarvoor te kort. De instructeur neemt alle tijd om de theorie en de oefeningen te bespreken en vragen te beantwoorden waardoor je goed voorbereid het examen tegemoet gaat.
Na afloop van de cursus stuurt Jochem de presentatie als naslagwerk.

Het examen

Na afloop van de cursus reserveer jezelf bij het CBR een datum om je examen te doen, dit regel je dus zelf.

Theorie-examen bij het CBR

Er zijn 21 locaties in om examen te doen, als het op een locatie vol is kijk dan op een  andere locatie in Nederland of er plek is.

Data 2022

In het najaar vanaf oktober starten we met nieuwe cursussen.

Vaarbewijs I:

Van 9.30 tot 17.30 uur

Vaarbewijs II

Twee zondagen

Van 9.30 tot 17.30 uur

Minimaal 4 deelnemers en maximaal 12 deelnemers

Je kunt je hier aanmelden voor de cursus Vaarbewijs I en/of II

Zeilvakantie online boeken in Corfu of Lefkas?

  • Nederlandse onderneming
  • Eigen en gevarieerde vloot
  • Meer dan 45 jaar ervaring
  • Nederlandssprekende begeleiding
  • Enthousiaste en betrokken crew
Tripadvisor