Kioni

38º26’.04N – 20º42.17E

Het dorp Kioni ligt aan de oostkant van Ithaca, verscholen in de baai en tegen de helling gebouwd. De huizen zijn hier in oude stijl gerestaureerd. Gezeten op het terras aan de haven, geeft dat een zeer schilderachtige aanblik. Kioni is al van ver te herkennen aan de drie oude Venetiaanse molenfundamenten op de zuidkaap. Gelieve in de haven het toilet niet door te spoelen. Het water is glashelder, zodat het geen fraai gezicht is wanneer daar van alles ronddrijft, geloosd door het toilet. Douches, winkels en restaurants zijn voldoende aanwezig. Vanuit Kioni (maar ook vanuit Frikes en Vathi) is het mogelijk per taxi met vier personen een excursie over het eiland te maken. De duur van deze trip is zo’n 2,5 uur. De route voert via Frikes en Stavros langs de westkant van het eiland o.a. naar het hooggelegen klooster Káthara of naar Anóghi, waar een kerkje staat dat tussen 400 en 800 na Chr is gebouwd.

Hier heeft u een schitterend zicht op de baai van de hoofdstad Vathi en de omliggende eilanden. Het klooster is niet meer in gebruik behalve voor het vieren van het jaarlijkse Mariafeest op 8 september. Het kerkje heeft een aantal mooie muurschilderingen en is één van de rijkste kerkjes van de omgeving. U vindt hier mooi gerestaureerde fresco’s, die gevonden zijn na de aardbeving van 1953. De volgende plaats van bestemming is Stavros, de hoofdstad van Noord Ithaca. U heeft hier uitzicht op de Polisbaai, vanwaar Odysseus vertrokken zou zijn naar Troye. In het piepkleine museum, gebouwd op de plek waar eens het paleis van Odysseus gestaan, kunt u de resultaten zien van opgravingen.

Aanvaren

Vanaf de noordwest kant zie je Kioni duidelijk liggen het is te herkennen aan de drie oude Venetiaanse molenfundamenten op de zuidkaap

Kioni

Aanleggen

Het is aan te raden om zowel wanneer u aan de kade ligt of voor anker, een tweede anker uit te brengen. De ankergrond is slecht en de diepte is circa 6 meter. Het is ook mogelijk om aan bakboord van de baai met lange lijnen naar de kant te ankeren.  De bewoners van Kioni stellen het zeer op prijs als u de vallen van uw schip goed bevestigt om klapperen te voorkomen, zodat iedereen van een ongestoorde nachtrust kan genieten.

Kioni
Kioni

Faciliteiten

Water & Stroom Water beschikbaar aan de noordelijke kade
Douche & Toilet Bij het verkeersbureau en sommige restaurants
Restaurants Verschillende taverna’s
Beschutting Met de overheersende NW wind kunnen er sterke windstoten zijn in de baai
Winkels & Supermarkten Er zijn verschillende winkeltjes in het dorpje

Zeilvakantie online boeken in Corfu of Lefkas?

  • Nederlandse onderneming
  • Eigen en gevarieerde vloot
  • Meer dan 45 jaar ervaring
  • Nederlandssprekende begeleiding
  • Enthousiaste en betrokken crew
Tripadvisor