OCC Yachting al 45 jaar een familiebedrijf

En zo is het begonnen…

OCC Yachting is een echt familiebedrijf wat in 1976 opgericht is door Klaas en Astrid Broodwinner. Het ontstaan van dit bedrijf is een mooi verhaal waar je vele boeken over vol kunt schrijven. Het is een onmogelijke opgave om het bijzondere ontstaan
in een paar woorden te vatten. Maar we doen een poging…

Het begon allemaal 45 jaar geleden met de droom van Klaas en Astrid om op hun stalen tweemaster ‘De Breeveertien’ de wereld rond te varen. De reis begon in 1974 en na negen maanden arriveerden ze op Corfu waar veel vrienden kwamen logeren. Het kwam regelmatig voor dat Klaas en Astrid zelf de nacht op de grond doorbrachten omdat er gewoonweg te weinig bedden waren. Ze kochten een extra stalen schip, de Saionara, en zo is het idee geboren om zeilschepen te gaan verhuren.

Aloa 27

Zij maakten de droom voor veel zeilers mogelijk

Zeilen op de Middellandse zee! Hiermee maakten zij de droom van vele watersportliefhebbers mogelijk: ‘zeilen op de Middellandse Zee’. Zij zijn nog altijd zeer regelmatig in Griekenland te vinden. De eerste vijf Aloa 27’s werden besteld in Frankrijk bij Aloa Marine. Deze boten waren bijzonder geschikt, omdat ze stevig waren en eenvoudig in gebruik.De gasten hadden nu een privéboot waarmee ze zelf konden varen.

1982 restaurant Spilia in Spartaghori

Het grote succes

In december 1977 schreef water sportjournalist Hans Martens een prachtig artikel in de Waterkampioen.
Dit was het begin van het succes. De vloot breidde zich steeds verder uit en dat jaar werden er nog 25 Aloa’s in de vloot opgenomen. Er kwamen ook steeds meer bestemmingen bij. Paleros in het Lefkas gebied werd een nieuwe basis en ook in Turkije kwam een vloot.Corfu is altijd de thuishaven in Griekenland gebleven. Hier gaan ’s winters alle boten op het droge. Na verloop van tijd kwam er meer vraag naar grotere boten en om aan deze wens te voldoen, introduceerden Klaas en Astrid de Aloa 29. Dat bleek geen prettig zeilschip en dit schip werd als snel vervangen door de Comet 1050. Dit waren prachtige ranke Italiaans zeiljachten met goede zeileigenschappen. Toen de fabriek in Italië failliet ging, werden de Cometsopgevolgd door jachten van de Bavariawerf uit Duitsland. Nu vaart OCC Yachting al jaren met Bavaria’s en de nieuwe Aloa28’s.

Steeds moderner

Alle boten gaan met hun tijd mee. Vroeger hadden de Aloa’s bijvoorbeeld geen koelkast. Het proviand werd koel gehouden in een grote koelbox met afvoer die je met een groot blok ijs moest vullen. Die blokken ijs kocht je bij de visboer
en zo kon je je drankjes koel houden. De zeilers navigeerden met een koerslineaal en het anker moest met de
hand worden opgetrokken. OCC Yachting was de enige Nederlandse organisatie die flottielje voer en de gebieden waren nog niet ingericht op die grote groepen mensen. Regelmatig moesten de gasten hun eigen borden en bestek van de boten meenemen omdat de taverna zelf niet voldoende had. Barbecueën mocht toen nog overal. Vooral de verlaten plaatsjes zoals Porte Leone op het eiland Kalamos en het eilandje Tiglia waren daarvoor favoriet. De bemanning voer met houten Dinghy’s naar het strand of deed een roeiwedstrijd door de verlaten baaien.

BBQ op een strandje

Echt familiebedrijf

In 2010 hebben Menno Broodwinner en zijn vrouw Zanne de basis van het bedrijf in Corfu overgenomen en niet veel later hebben zij ook de locatie in Lefkas onder hun hoede genomen. OCC Yachting is een echt familiebedrijf. Inmiddels worden de Aloa 28 en het motorjacht OCC Cruiser 40.2. in de eigen fabriek in Turkije gebouwd. De meeste jachten hebben de laatste jaren een refit
gehad en zijn voorzien van een nieuw interieur. Er wordt met man en macht, hard gewerkt om alles goed op orde te houden, want wind, zee en zon zorgen altijd voor vergankelijkheid. Het is een mooi verhaal over een bijzonder product waar wij en de vele repeaters heel trots op zijn!

Klaas en Menno

Gerelateerde artikelen

Onze gehuurde Bavaria 37, de Jesse

Een week in een flottielje bij Corfu

Ons plan: één week zeilen en één week een auto te huren om het eiland te verkennen. Lees meer.

Two Rock Bay

De wind is geweldig en precies uit de juiste richting

Van al onze zeilreizen houd ik een reisverslag bij. Altijd handig om terug te lezen. Lees meer.

Assos, Kefalonia

Assos: Parel van Kefalonia

Al 30 jaar brengen wij vele zomers door in Griekenland. Het ultieme vakantieland, zeker op het water. Lees meer.