Zeilvakantie en vakantie op het vasteland in Griekenland

Zeilen combineren met een vakantie op het vasteland van Griekenland is altijd een mooi plan. Vlieg bijvoorbeeld naar Athene, bezoek Athene en de Peloponnessos en ga vervolgens zeilen vanuit Preveza (Lefkas gebied). Je kan op verschillende manieren vanuit Athene naar Lefkas, met de bus of met de auto. Met de bus duurt het ruim 5 uur vanuit Athene en met een auto ruim 4 uur. Hieronder een minireisgidsje van een aantal historische en bijzondere plaatsen op de Peloponnessos. 

Begin bij Athene
Athene is een drukke kosmopolitische stad met 5 miljoen inwoners. Het oude Athene wordt gezien als de basis van de Westerse beschaving. Er is heel veel te zien, het meest bekend zijn natuurlijk de Acropolis en het nieuwe, fantastische Acropolis Museum en het Nationaal Archeologisch Museum. Athene is een chaotische stad. Sommige mensen vinden het fantastisch, anderen te druk, maar het blijft een bezoek waard.

Vanuit Athene kunt u richting Korinthe rijden, u komt dan over het kanaal van Korinthe. Deze route duurt ongeveer een uur. De Peloponnesos en het vasteland zaten van oorsprong aan elkaar met een landengte, hierdoor moest de scheepvaart helemaal om de Peloponnesos varen om in Athene te komen of je kon het schip hier overladen. Zo werd Korinthe rijk. In de 7e eeuw voor Chr. werd het plan al gevat om een kanaal te graven. Uiteindelijk is Keizer Nero ermee begonnen, hij liet slaven naar elkaar toe graven. Totaal werd er 3,5 kilometer gegraven, maar er kwamen problemen en het project werd gestaakt. Pas 1882 ging men ermee verder en was het in 1893 klaar.

Vervolgens..
Vanuit Korinthe kunt u naar Epidaurus rijden, hier bevindt zich het beroemde amphitheater. Een van de best bewaarde theaters uit de oudheid gebouwd in de 4e eeuw v. Chr. en nog steeds in gebruik. Het theater van Epidaurus is beroemd vanwege zijn uitmuntende akoestiek.

Zeiltocht

Op een uurtje rijden van Epidauros ligt Mycene, de oudste stad van het Griekse vaste land en een van de belangrijkste archeologische sites in Griekenland. De Myceense beschaving is een voortzetting van de Minoische beschaving en vormde een belangrijke basis voor de ontwikkeling van de Europese cultuur, vooral in de stedenbouw en de klassieke Griekse architectuur. De bloeitijd van Mycene valt tussen 1400 en 1200 v. Chr. De entree van de stadsburcht van Mycene is de beroemde Leeuwenpoort. Hierop staan 2 leeuwinnen, deze poort is een van de eerste vormen van Griekse monumentale beeldhouwkunst.

Zeiltocht

De Myceense graven, waaronder de koepelgraven zijn ook zeker een bezoek waard. Hieronder op de foto ziet u de ingang van de ‘Schatkamer van Atreus’. De grafruimtes zijn enigszins spits toelopend. Ze zijn opgebouwd uit ringen en stenen die elkaar steeds iets overkragen. Het is erg bijzonder dat de Myceners al dit soort moeilijke structuren konden bouwen.

Zeiltocht

Prachtig dorp, Nafplion
Vanaf Mycene is het een half uurtje rijden naar het zeer charmante Nafplion. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog was Nafplion de hoofdstad. Het oude deel van de stad met zijn idyllische steegjes, eethuisjes en winkeltjes is prachtig en heel gezellig. Nafplion heeft een mix van Griekse, Venetiaans en Turkse architectuur. Het is een handige plek om vanuit hier Mycene en Epidaurus te bezoeken.

Na tweeënhalf uur rijden kunt u Olympia bezoeken. Hier ligt de oorsprong van de huidige Olympische Spelen, vanaf 776 v. Chr. Nog steeds wordt hier elke 4 jaar de Olympische vlam ontstoken om vervolgens naar de bestemming van de Olympische spelen te gaan. Het oude Olympia ligt in een prachtig bosrijk gebied en is een groot heiligdom, je kan er prachtig wandelen door alle opgravingen. De goden Zeus, de oppergod en Hera, zijn vrouw en godin van het huwelijk, werden hier vereerd.

Zeiltocht

Naar Lefkas, of nog een tussenstop?
Vanuit Olympia kunt u direct naar Lefkas rijden, dat is een kleine 4 uur. Maar u kunt ook nog een tussenstop maken in Nafpaktos. Dit is een schilderachtig havenplaats aan de overkant van Patras. Nafpaktos betekent letterlijk ‘bouw van schepen’, in de oudheid werden hier schepen gebouwd. De Venetiaanse haven is echt prachtig om te zien.

Zeiltocht

De zeilvakantie begint!
Vanaf Nafpaktos is het nog zo’n 3 uur rijden naar Preveza. Na het zien van al deze cultuur heeft u vast zin gekregen in zeilen op de blauwe zee. In Preveza Marina kunt u uw auto parkeren en vervolgens aan boord gaan van het door u gehuurde schip van OCC Yachting.

Er is natuurlijk nog veel meer in Griekenland te zien, ook op het schiereiland de Peloponnesos. Maar u kan ook via de provincie Sterea Ellada terug naar Athene, de Noordkant van de Golf van Patras en Golf van Korinthe. Meer daarover in een volgend blog.

Andere tips over het combineren van een vakantie op het water met een landvakantie? In deze tekst staan nog andere ideeën voor een vakantie op het eiland Lefkas.

Abonneren op onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het weer op Lefkas