Zeilvakantie en vakantie op het vasteland in Griekenland

Het is heel leuk om een week zeilen te combineren met het een vakantie op het vasteland van Griekenland. In dit blog vindt je een aantal leuke plaatsen om te bezoeken, in combinatie met een zeilvakantie. In dit blog wordt een reis beschreven richting het eiland Lefkas. Je kunt bijvoorbeeld naar Athene vliegen en vanaf daar via de Peloponnesos naar Lefkas rijden. Lefkas is verbonden met een beweegbare brug met het vasteland en daardoor makkelijk bereikbaar.

Begin bij Athene
Athene is een drukke stad met 5 miljoen inwoners. Het oude Athene wordt gezien als de basis van de Westerse beschaving, in Athene is heel veel te zien, het meest bekend is natuurlijk de Acropolis en het Nationaal Archeologisch museum. Athene is een drukke, chaotische stad. Sommige mensen vinden het te druk, anderen juist gezellig.

Vanuit Athene kunt u richting Korinthe rijden, u komt dan over het kanaal van Korinthe. Deze route duurt ongeveer een uur. De Peloponnesos en het vasteland zaten van oorsprong aan elkaar met een landengte, hierdoor moest de scheepvaart helemaal om de Peloponnesos varen om in Athene te komen of je kon het schip hier overladen. Zo werd Korinthe rijk. In de 7e eeuw voor Chr. werd het plan al gevat om een kanaal te graven. Uiteindelijk is Keizer Nero ermee begonnen, hij liet slaven naar elkaar toe graven. Totaal werd er 3,5 kilometer gegraven, maar er kwamen problemen en het project werd gestaakt. Pas 1882 ging men ermee verder en was het in 1893 klaar.

Vervolgens..
Vanuit Korinthe kunt u naar Epidaurus rijden, hier bevindt zich het beroemde amphitheater. Een van de best bewaarde theaters uit de oudheid gebouwd in de 4e eeuw v. Chr. en nog steeds in gebruik. Het theater van Epidaurus is beroemd vanwege zijn uitmuntende akoestiek.

Zeiltocht

Op een uurtje rijden van Epidauros ligt Mycene, de oudste stad van het Griekse vaste land en een van de belangrijkste archeologische sites in Griekenland. De Myceense beschaving is een voortzetting van de Minoische beschaving en vormde een belangrijke basis voor de ontwikkeling van de Europese cultuur, vooral in de stedenbouw en de klassieke Griekse architectuur. De bloeitijd van Mycene valt tussen 1400 en 1200 v. Chr. De entree van de stadsburcht van Mycene is de beroemde Leeuwenpoort. Hierop staan 2 leeuwinnen, deze poort is een van de eerste vormen van Griekse monumentale beeldhouwkunst.

Zeiltocht

De Myceense graven, waaronder de koepelgraven zijn ook zeker een bezoek waard. Hieronder op de foto ziet u de ingang van de ‘Schatkamer van Atreus’. De grafruimtes zijn enigszins spits toelopend. Ze zijn opgebouwd uit ringen en stenen die elkaar steeds iets overkragen. Het is erg bijzonder dat de Myceners al dit soort moeilijke structuren konden bouwen.

Zeiltocht

Gezellig dorpje en Griekse architectuur
Vanaf Mycene is het een half uurtje rijden naar het charmante Nafplion. Tijdens de onafhankelijkheidsoorlog was Nafplion de hoofdstad. Het oude deel van de stad met zijn steegjes, eethuisjes en winkeltjes is prachtig en heel gezellig. Nafplion heeft een mix van Griekse, Venetiaans en Turkse architectuur. Het is een handige plek om vanuit hier Mycene en Epidaurus te bezoeken.

Na tweeënhalf uur rijden kunt u Olympia bezoeken. Hier ligt de oorsprong van de huidige Olympische Spelen, vanaf 776 v. Chr. Nog steeds wordt hier elke 4 jaar de Olympische vlam ontstoken om vervolgens naar de bestemming van de Olympische spelen te gaan. Het oude Olympia ligt in een prachtig bosrijk gebied en is een groot heiligdom met veel bezienswaardigheden. De goden Zeus, de oppergod en Hera, zijn vrouw en godin van het huwelijk, werden hier vereerd.

Zeiltocht

Naar Lefkas, of nog een tussenstop?
Vanuit Olympia kunt u direct naar Lefkas rijden, dat is een kleine 5 uur. Maar u kunt ook nog een tussenstop maken in Nafpaktos. Dit is een schilderachtig havenplaats aan de overkant van de golf van Patras. Nafpaktos betekent letterlijk ‘bouw van schepen’, in de oudheid werden hier schepen gebouwd. De Venetiaanse haven is echt prachtig om te zien.

Zeiltocht

De zeilvakantie begint!
Vanaf Nafpatos is het nog 3 uur rijden naar Preveza. Na het zien van deze cultuur en architectuur, heeft u vast wel zin gekregen in zeilen op het water. In preveza Marina kunt u uw auto parkeren en vervolgens aan boord gaan van het door u gehuurde schip van OCC Yachting. Wij hebben u hiermee een idee gegeven van een autoreis van Athene naar Lefkas, maar er is natuurlijk nog veel meer in Griekenland te zien en ook op het schiereiland de Peloponnesos. U kunt bijvoorbeeld ook via Sterea Ellada terug naar Athene, dit is de Noordkant van de Golf van Patras en Golf van Korinthe. Meer daarover in een volgend blog.

Wil je andere tips over het combineren van een vakantie op het water met een landvakantie? In deze tekst staan nog andere ideeën voor een vakantie op het eiland Lefkas.

Abonneren op onze nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het weer op Lefkas